Røkt svinekam
Med sprø svor, sjalottløk-kompott og hvitvinssaus
4 personer / 1,5 timer
Ingredienser
Røkt svinekam
- 800 g røkt svinekam, kokt 
- 100 g smør 
- 1 kvast rosmarin 
- 1 kvast timian 
- 1 ss grovkvernet pepper 
Sprø svor
- 300 g svor (fra ribbestykke) 
- 1 L solsikkeolje 
Sjalottløk-kompott
- 10 store sjalottløk 
- 100 g smør 
- 3 dl kremfløte 
- 1 dl hvitvin 
Hvitvinssaus
- 2 ss smør 
- 4 dl hvitvin 
- 2 sjalottløk 
- 3 dl fløte 
Fremgangsmåte
Røkt svinekam
Smelt smør og bland sammen med krydder og urter. Pensle over svinekammen og stek i ovnen i 40 minutter på 160 grader. Kutt i 4 like store biter før servering.
Sprø svor
Fjern fettet fra svoren og kok svoren i ett helt stykke i 60 minutter. Ta svoren ut av kjelen og avkjøl i 1-2 timer. Fjern resterende fett. Legg svoren på en rist over en langpanne og stek på 90 grader varmluft i ca. 8 timer til den er tørr. Del svoren i mindre biter og friter på 190 grader til den er “puffet”.
Sjalottløk-kompott
Skrell og kutt sjalottløk i biter. Smelt smør i en kjele og karamelliser løken. Tilsett fløte og hvitvin og kok inn løken til en kompott. Dette tar ca 1 time. Spe på med vann underveis.
Hvitvinssaus
Kutt sjalottløk i små biter, blancher sammen med smør i en kjele. Tilsett hvitvin og reiser til halvparten av væsken er fordampet. Tilsett fløte og reiser til 3/4 er igjen.
ANRETNING
Bruk litt av sjalottløk-kompotten til å feste svoren på svinekammen.
Mat og oppskrift: Simen Vatne
Foto: Oktopus
 
                         
                